Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Je charakteristická černou barvou a silnou vůní. Obsahuje kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak.
V našich zeměpisných šířkách se pijí zejména dva druhy: arabica a robusta. Arabica má méně kofeinu a široké spektrum chutí a vůní. Robusta je více zemitá a silná. Obsahuje asi dvakrát více kofeinu než arabica.
Spousta z nás si oblíbila určitý druh, kterému jsme věrní a vyhledáváme ho v obchodech.
Jsou tací, co si rádi dají instantní, ale já jsem nenašla takovou, která by mi zachutnala. Ráno s mlékem si ji dávám, ale i tady jsem dost vybíravá. Nemám ráda rozpustnou sušenou, co vypadá jak smetený prach.
A to od žádné firmy.
I když spousta z vás se ušklíbne, když prozradím, že mým favoritem je turecká. Nemyslím si, že je to tím, že byla tou první, kterou jsem kdy pila, ale nedávno jsem si uvědomila, že i když si ji některou někde dám, tak doma si „musím spravit chuť“ a uvařit si turka. A to neříkám proto, že teprve v pohodlí domova si ji vychutnám, ale všimla jsem si, že i když se vrátím z kávy, tak později si tu svou udělám automaticky.
Moc jsem si oblíbila nechat si ji namlít. Miluju Brazil MIld arabicu, African Blue arabicu a Guatemala Grande arabicu. Jistě jste poznali, že mluvím o samých Tchibo.
Jejich vůně mě uvádí skoro do transu.
Vlastně i instantní kávy, které si dávám ráno, jsou od této firmy.
Ovšem jejich kávy už namleté a připravené v supermarketech nejsou to pravé ořechové.
Doma si můžete vyrobit třeba překapávanou. Ano, ani ta není k zahození. Vyrábíte ji ze své oblíbené a tím pádem jen v hrnku nebude sedlina, až dopijete.
Domů si ale můžete pořídit kávovar, který vám vyrobí váš oblíbený nápoj na míru. Můžete ho mít v rozsahu od dvou tisíc do cca pětapadesáti tisíc. Některé jsou jen na již předem připravené kapsle, jiné na namletou kávu.
Já vím, že dnes je dost módní pít latte macchiato, piccolo,cappuccino nebo espresso (prosím nevyslovujteexpreso, nic takového není). Je jich víc, ale chci se pozastavit u těch nejvíce objednávaných.
Latte macchiatoje vlastně mléko s kávou. Ne naopak. A jeho pěna není vysoká, jako bývá servírována, kde zaplní třetinu skleničky.
Piccolo, ač je často v nabídce mezi ostatními jmenovanými, neexistuje. Je to espresso.
Capuccinose správně podává v šálku o objemu mezi 150-180 ml naplněném po okraj. Mléko je vyšlehané do mikropěny a nikdy, opakuji nikdy, se nezdobí skořicí. Ta přehluší chuť jakékoli kávy.
Vlastně byste měli brát nohy na ramena i v podniku, kde před vás postaví Caffé latte posypané skořicí. Zase je to špatně.
Existuje spousta různých druhů káv, může vám více chutnat zrnková, nebo instantní, černá, bílá, s pěnou, sladká, či hořká, ale důležité je, abyste si dokázali svůj šálek vychutnat a nepili ho ve spěchu. Vždyť už její vůně způsobuje ohromný zážitek.