Řezání kovu je velmi užitečný proces, kdy oddělujeme kovový materiál od sebe. Jedním ze způsobů je řezání za pomocí pilového kotouče, jenž má určité vlastnosti.
Dělení kovů
Možnosti
V kovoobráběcích firmách je zapotřebí neustále od sebe oddělovat kovové materiály, protože upravovat jejich rozměry je základ. To platí jak u firem, tak i u běžné dílny třeba nějakého kutila. Prvním velice častým typem je rozrušování, kdy jednoduše sáhneme po ruční úhlové brusce a můžeme za pomocí řezného kotouče. Ten je poměrně tenký, a proto nám umožňuje rozdělovat materiál hezky od sebe a bez problémů.
Samozřejmě zde záleží na materiálu, řezné rychlosti a typu kotouče. Dále tu máme možnost stříhání, která už začíná od pouhých nůžek na plech a pokračuje přes strojní stříhání až po ty největší stříhací stroje, které si poradí i s několikacentimetrovým tlustým materiálem. V dnešní době je také velmi oblíbený laserový paprsek, kdy cena takového stroje je vysoká, ale hezky plní svůj účel a pracuje s naprostou přesností, přičemž se jedná o počítačově řízené zařízení. Ovšem doma v dílně postačí i obyčejná pilka na kov.
Kotoučová pila
Jednou z možností je bezesporu také řezání pilou se speciálním kotoučem, což má své výhody, a proto je tento způsob poměrně hodně rozšířen. Ovšem i ten nejlepší stroj se neobejde bez speciálního nástroje, a proto musíme koupit správný pilový kotouč na kov https://www.i-nastroje.cz/Pilove-kotouce-c22_298_2.htm. U průměru není moc nad čím bádat, protože dát větší, než předepsaný rozhodně nemůžeme a menším zbytečně přijdeme o možnost řezat rozměrnější materiály.
U počtu zubů je dobré se zaměřit, protože méně zubů má nějaké výhody a na druhou stranu nevýhody, a proto je nejlepší zvolit zlatou střední cestu. Rozhodně se musíme zaměřit také na tvar a sklon zubů, protože bez toho nedocílíme optimálního řezu. Také si pamatujte, že čím tenčí kotouč, tím pro lepší řez lépe, ale nesmí se to přehnat, protože pak hrozí třeba nadměrné zahřátí a zkroucení. Výběr je široký, takže stačí správně vybrat a potom můžeme zvesela řezat.